143 години от Освобождението на Дупница

143 години от Освобождението на Дупница

С кратка програма и поднасяне на венци и цветя беше отбелязана годишнината от Освобождението на Дупница. Заради противоепидемичните мерки възстановката по посрещане на майор Орлински не се проведе.

На паметната плоча на Опълченците от Дупнишкия край глава сведоха кмета Методи Чимев и зам.кмета Крум Милев, както и представители на ОбС Дупница, представители на читалища и Исторически музей Дупница, както и малцината граждани дошли в този час да отдадат почит към героите на Дупница и България. Валерия Попева, студент в Софийския университет рецитира „Опълченците на Шипка“.

От НЧ „Ген. Георги Тодоров“ в редица публикации в социалната мрежа припомниха за събитията, една от последните е „Какво знаем за майор Орлински – Освободителят на Дупница?"

"На 4 януари 1878 г. /нов стил/, Западният отряд на генерал Гурко освобождава София от османско робство. Четвърти улански Харковски полк пристигнал в Радомир, за да охранява пътищата към Кюстендил и Дупница.

Още със започване на войната в Дупница се настаняват турски бежанци. В града и с. Яхиново на бивак се разполага около 30-36 хилядна турска войска, със задачата да улесни бежанците за по-бързото им изтегляне.

На 7 срещу 8 януари 1878 г. войската била вдигната под тревога и до сутринта се изтеглила заедно с почти цялото турско население, в посока на Горна Джумая.

При тази обстановка била създадена временна градска управа, която изпратила делегация през нощта на 8 срещу 9 януари при командира на частта в Диканите, с молба да заеме града.

На 14 януари след обяд, градът бил зает от ескадрона на майор Орлински. 4-ти ескадрон от Мариополски полк бил посрещнат тържествено от населението на Дупница.

На 7.02.1878 г. видни граждани от Горна Джумая представят на губернатора на София прошение, с което молят да бъде освободен градът. Молбата им бива удовлетворена. Сформиран бил отряд с началник Стакенберг. Като освободител, обаче, се сочи майор Орлинси, защото е бил началник на авангарда на отряда. Сведенията за майор Орлински са малко.

През 1877 г. е награден с орден „Св. Ана” – трета степен с мечове и лента. Починал е в Горна Джумая от тифус. Погребан е в двора на черквата. Признателното гражданство на Благоевград му е издигнала скромен, но красив паметник. В архива на Иван Чапрашиков е намерена снимка на майор Орлински".

Източник: dnews

du1.jpg