Feed

Bronze

Phosfluorescently e-enable adaptive synergy for strategic quality vectors. Continually transform fully tested expertise with competitive technologies appropriately communicate.

First Service

Phosfluorescently e-enable adaptive synergy for strategic quality vectors. Continually transform fully tested expertise with competitive technologies appropriately communicate.

Прогнозната рамка на бюджета на Община Кюстендил е близо 61 млн. лв. 

Прогнозната рамка на бюджета за 2021 на Община Кюстендил доближава 61 милиона лева - 60 590 000 лв., което е с около 11 милиона лева повече от предходната година, съобщиха от Общината.

Прогнозният ръст на постъпленията от данъчни приходи е с 440 хил. лв. в сравнение с началния план за 2020 година, като това увеличение, при непроменени размери на ставките на местните данъци от 2008 г. до момента, се дължи на предприетите сериозни мерки от страна на общинска администрация за повишаване на събираемостта на местните данъци.

Община Дупница представи проекто-бюджета за 2021 и очерта три приоритета, ето кои

Бюджет на устойчивото развитие, така оцени зам.кметът на Община Дупница Олга Китанова проекто-бюджетът за тази година. 39,6 млн. лв е сумата, която е заложена от кметския екип, като сравнена с миналата година тя е с 3,5 млн. лв повече. „На практика над 80% от това увеличение в сектор „Образование“, обясни Китанова. Тя направи и съпоставка с бюджета през 2011 година, когато за първи път избран за кмет бе инж.Методи Чимев. „Бюджетът тогава бе в рамките на 20 млн. лв, а сега е двойно по-голям.

С 1,6 млн. лв. превръщат младежкия дом на Дупница в исторически музей

Младежкият дом е изграден в края на 70-те години и е уникален със своята висяща конструкция. Той е един от най-атрактивните проекти на архитект Милчо Сапунджиев, родом от Дупница. Негово дело е и сградата на общината. В момента Историческият музей се помещава само в една част от сградата, напълно недостатъчна за нуждите му. В ремонтираната сграда ще бъдат изложени експонатите от археологическите разкопки в местността Кулата, както и тези, които представят развитието на града през различните епохи.

82 години от рождението на Биньо Иванов

На 15.01.2021 г. от 11:00 ч. в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил бе открита фото-документална изложба по повод 82-годишнината от рождението на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с нашия град. Изложбата съдържа стихосбирки на автора, статии, книги, както и архивни снимки от неговия живот.

143 години от Освобождението на Дупница

С кратка програма и поднасяне на венци и цветя беше отбелязана годишнината от Освобождението на Дупница. Заради противоепидемичните мерки възстановката по посрещане на майор Орлински не се проведе.

На паметната плоча на Опълченците от Дупнишкия край глава сведоха кмета Методи Чимев и зам.кмета Крум Милев, както и представители на ОбС Дупница, представители на читалища и Исторически музей Дупница, както и малцината граждани дошли в този час да отдадат почит към героите на Дупница и България. Валерия Попева, студент в Софийския университет рецитира „Опълченците на Шипка“.

Кметове на среща за милиарди

Наши кметове ще се срещнат с европредставители за финансиране от Брюксел в размер на 1 млрд. и 200 млн. евро. Става въпрос за т.нар. Зелена сделка, чрез която Европейската комисия цели ограничаване на глобалното затопляне и превръщането на Европа във въглеродно неутрален континент до 2050 г.

Изложба посветена на Тодор Наумов

На 20.01.2021 г. в салоните на читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил бe открита изложба, посветена на 138 години от рождението на Тодор Наумов – един от заслужилите български диригенти, композитори и капелмайстори, живял и творил през последните 11 години от живота си в гр. Кюстендил.

Тодор Наумов е роден на 20.01.1883 г. в гр. Велес, Македония в будно родолюбиво семейство. От дете свири на цигулка. Основно образование получава в родния си град, гимназиално – в Солун, а музикалното си образование – в Консерваторията в Букурещ.

Доставени са 100 ваксини за медиците в област Кюстендил

"Доставени са 100 ваксини за медиците в област Кюстендил". Това съобщи пред журналисти д-р Александър Величков, директор на болницата в Кюстендил.

30 от ваксините са за областната многопрофилна болница, 20 са за екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, а другите 50 са насочени за медиците в Дупница.

Директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков е първият, на когото е поставена ваксина срещу COVID-19.

du1.jpg